Niet straffen maar corrigeren!
Niet straffen maar corrigeren, hier zullen veel mensen vraagtekens bij hebben want volgens de kynologie/ het Positief Trainen zit er geen verschil tussen straf en correctie en worden deze woorden klakkeloos met elkaar verwisseld. Zelfs als er in een Engels wetenschappelijke onderzoek het woord punishment wordt gebruikt wordt dat niet naar straf maar naar correctie vertaald . Nog erger is dat het corrigeren rechtstreeks in verband wordt gebracht met de achterhaalde Dominantie Theorie en daardoor een hele negatieve lading heeft gekregen.
In het dagelijks leven en het Gebalanceerd Trainen heeft het woord correctie een veel bredere betekenis en positievere lading waardoor voor veel misverstanden en polarisatie zijn ontstaan.
Een uitgebreide uitleg over de vergaande gevolgen en hoe dit heeft kunnen ontstaan vind u binnenkort op de pagina Corrigeren VS Straffen.
Toen de Dominantie Theorie in 1999 werd ontkracht deed het Positief Trainen zijn intrede, trainen zonder correcties, goed gedrag belonen en ongewenst gedrag negeren en werd er afstand gedaan van de shockcollar en slipketting waarmee 2 unieke eigenschappen verloren zouden gaan. Het op afstand kunnen straffen van de shockcollar en het verdelen van de kracht rondom de nek van de slipketting.
Het Gebalanceerd Trainen was toen al bezig met het doorontwikkelen van deze hulpmiddelen.
De shockcollar ontwikkelde zich van martelwerktuig tot de e-collar, het meest geavanceerde, effectiefste diervriendelijkste en welzijnsgerichte hulpmiddel wat er op dit moment bestaat mits het verantwoord en volgens de nieuwste inzichten wordt gebruikt. Het behalen van een certificaat bij een e-collar gespecialiseerde gedragsdeskundige trainer had daar garant voor kunnen staan.
Helaas is deze verboden en zal ik daarom in dit artikel daar verder geen aandacht aan besteden.
Kritiek op sliplijn is gebrek aan nieuwe inzichten.
In dit artikel zal ik uitleggen waarom verantwoord trainen met de sliplijn geen quickfix is en niet op basis van angst en pijn werkt. Deze werkwijze is gebaseerd op vertrouwen door negatieve ervaringen te voorkomen en rekening te houden met emoties . Deze methode is daardoor niet alleen heel effectief maar ook heel goed voor de vertrouwensband tussen hond en baasje, het welzijn en zelfvertrouwen van de hond en de veiligheid van de hond en zijn omgeving.
De oorzaak van veel probleemgedrag aan de lijn (trekken , uitvallen of angst) komt doordat de hond voor zijn eigenaar loopt doordat honden van nature harder lopen dan de mens. Ze komen daardoor als eerste in stresssituaties terecht. Slechte socialisatie, onnatuurlijk gedrag, geen goede opvoeding, niet kunnen ontwijken en spanning op de lijn zorgt dat het regelmatig fout gaat. Dit geld overigens niet alleen voor de aangelijnde hond! Ook een sociale loslopende ”hij wil alleen maar wil spelen hoor!” hond kan zich daardoor gedwongen voelen om de aanval in te zetten. Het probleem is dus simpel op te lossen door ervoor zorgen dat als de hond is aangelijnd de eigenaar de leiding heeft en bepaald wat er gebeurt. Op deze manier leert jouw hond op jou te vertrouwen dat jij voortaan de problemen oplos, je hond kan dan ervaren dat hij niet agressief of bang hoeft te zijn en kan zich zo ontwikkelen tot een stabiele sociale hond.
Met de sliplijn kan je op een heel diervriendelijke en subtiele manier leiding geven en voorkomen dat je hond in bepaalde situaties de verkeerde keuze maakt. Door de sliplijn hoog in de nek te plaatsen draai je de kop weg waarna het lichaam volgt waardoor je heel subtiel kan bijsturen. Je heb daardoor veel minder kracht nodig en dankzij de slipfunctie wordt die kracht ook nog eens rondom de nek verdeeld. Hierdoor ervaart de hond het niet als een vervelende correctie(straf) wat bij een tuig of halsband wel vaak het geval is. Door de lijn kort te houden sta je continu in verbinding met je hond, je kan dat vergelijken met een ouder die de hand vasthoud van een kind. Door de leiding over te nemen in situaties waar je hond de verkeerde keuze maakt wordt het geen negatieve maar een positieve ervaring.
In deze video wordt uitgelegd hoe je de sliplijn op verantwoorde wijze gebruik.
Makkelijker gezegd dan gedaan Een pub kan je heel makkelijk aanleren dat jij aan de lijn de leider ben die bepaald wat er gebeurt maar met een oudere hond kan dat een stuk lastiger zijn. Je heb dan te maken met contextgebonden gedrag, gewenning en bij angst en agressie is er ook een vertrouwenskwestie over een weer. Het is daarom aan te raden om een ervaren gedragsdeskundige in te schakelen die op de hoogte is van de nieuwste inzichten op gebied van sliplijn en jouw en je hond kan helpen het ongewenste gedrag om te buigen naar gewenst gedrag.
Om over te komen als een betrouwbare zelfverzekerde leider en te zorgen dat jullie terug vallen in het oude gedrag is het vooral in het begin verstandig om zo strak en gedisciplineerd mogelijk leiding te geven. Uitlaten = hond roepen, laten zitten, aanlijnen, ok. Bij deur, laten wachten, deur open wachten (zonder commando) en meteen volgen. Volgen betekend volgen dus niet snuffelen, poepen of plassen tot jij vrij geef.
Geen snoepjes? Door wegkijken of negeren te belonen met iets lekkers zeg je als het ware als jij doe wat ik wil krijg jij van mij iets lekkers met de kans dat Pluto ”zegt”: Nee ik heb geen trek in iets lekkers of Nee nu even niet ik ben even met iets anders bezig. Als zelfverzekerde en betrouwbare leider zeg je wat Pluto moet doen en voorkom je dat hij de fout in gaat door tijdig de leiding over te nemen. En als hij het goed gedaan heeft beloon je dat daarna met spel, verbaal of iets lekkers.
GEEF ACHT!! Vergelijk het met het leger. Als je sergeant een commando geeft moet je luisteren en als je dat doe krijg je echt geen snoepje. Als je niet luister omdat je nog even moest bellen of een plasje moest doen krijg je straf. Aan het einde van de oefening krijg je als je het goed heb gedaan een schouderklopje.
Die discipline en regels zorgen voor veiligheid, structuur en vertrouwen. Zonder dat moet je je hond altijd aan het lijntje houden en neem je het laatste kleine beetje vrijheid af wat onze honden nog rest.
Geen quickfix of Dominantie Theorie: : leiding geven is niet op basis van straf gedrag onderdrukken en geen rekening met emoties houden. Door leiding te geven voorkom je problemen en daarmee voorkom je stress die voor angst of agressie zorgt. Je kan het vergelijken met ouders die voor hun kind klaar staan en goed opvoeden. Door regels structuur en veiligheid te bieden geef je een kind de kans zich te ontwikkelen tot een zelfverzekerd en sociaal persoon
Welk van deze 3 hulpmiddelen is het beste?
Het beste is geen hulpmiddelen gebruiken want het zijn allemaal correctie/dwangmiddelen. Ze zijn oncomfortabel en beperken honden in hun vrijheid, communicatie, ontwikkeling en natuurlijk gedrag. Het is niet voor niets dat er zoveel honden aan de lijn uitvallen of worden aangevallen. Er zou naar mijn mening meer aandacht moeten komen voor verantwoord loslopen en hondengedrag. Hondenscholen maar ook bijvoorbeeld controleurs op losloopvelden zouden daar een belangrijke rol in kunnen spelen.
Helaas is loslopen niet altijd mogelijk en heb je dan iets nodig om aan te lijnen.
Het Y-tuig is het veiligst maar het minst geschikt om mee te trainen. Je kan niet subtiel corrigeren en heb meer kracht wat de kans op stress vergroot. Als een hond echter aan de lijn trekt, uitvalt of vlucht is de kans op letsel het laagst!
De halsband wordt het meest gebruikt en wordt breed geaccepteerd terwijl deze volgens wetenschappelijk onderzoek het meeste kans geeft op ongemak, pijn en letsel. Dit komt doordat de kracht voornamelijk op 1 plek geconcentreerd wordt. Doordat de halsband vlak boven de romp zit heb je veel meer kracht nodig om bij te sturen. Vooral als er met harde hand word getraind of als hond uitvalt, schrikt of aan de lijn trekt kan dat leiden tot chronische schade aan de luchtpijp en slokdarm en zelfs een verbrijzelde strottenhoofd veroorzaken.
Elk type halsband geeft risico op verwonding en ademhalingsproblemen
De sliplijn waarom hoog in de nek juist niet dieronvriendelijk is.
-als de sliplijn hoog zit heb je veel minder kracht nodig dan wanneer je aan de romp trek.
-minder kans op pijn of letsel of pijn doordat de kracht rondom verdeeld wordt.
-een eventuele correctie zal minder als straf aanvoelen dan bij een halsband of tuig.
-door hoog te plaatsen draai je de kop in de gewenste richting en volgt het lichaam.
-minder vaak een hoofdhalster nodig omdat je met de sliplijn ook de kop draai.
-je kan je hond heel subtiel en nauwkeurig door stressvolle situaties leiden.
Door op deze manier leiding te geven bouw je een stabiele vertrouwensrelatie op en voed je je hond op een effectieve, sociale en positieve manier op en zal zich ontwikkelen tot een stabiel en sociaal maatje voor het leven waar je alle kanten mee op kan.
In deze video wordt uitgelegd hoe je de sliplijn op verantwoorde wijze gebruik.
Soms is het uit veiligheid verstandig om een muilkorf of hoofdhalster te gebruiken. Met een sliplijn heb je die veel minder vaak nodig zoals je hierboven kan lezen. Leer deze zo positief mogelijk aan want ze zijn niet diervriendelijk, oncomfortabel, beperken in natuurlijk gedrag en vergelijkbaar met over de snuit bijten wat een dominante handeling is. Ze noemen het hulpmiddelen maar het zijn eigenlijk gewoon correctie/dwangmiddelen.
(klik 1 dieronvriendelijke ”hulpmiddelen”) of (klik 2 hoe gentle zijn gentleleaders etc.)
Het maakt niet uit welk hulpmiddel je gebruik, als je ze op onverantwoorde gebruik kunnen ze ernstige problemen veroorzaken!! Denk hierbij niet alleen aan fysieke schade maar ook aan je band met je hond. Grijp daarom niet te snel naar dwangmiddelen zoals de muilkorf of het hoofdhalster.
Test zelf het verschil in gevoel tussen sliplijn (enkele en dubbele stop) en halsband:
In deze video laat een trainer zich door een klant corrigeren met een sliplijn.U kunt deze test natuurlijk ook alleen doen. Het is beter om de test naar achter uit te voeren.
Met sliplijn met dubbele stop: Met een enkele stop voel je dat de kracht meer verdeeld wordt dan met een dubbele stop. Met de dubbele stop voelt de correctie bij dezelfde intentie harder.
Met hondenriem en halsband: Creëer zelf een slipfunctie door het uiteinde van de riem door het handvat te steken en doe de test. Doe hierna een halsband om of gebruik hiervoor een broekriem en bevestig daar de riem aan en herhaal de test. U zult merken dat het dan met dezelfde kracht op de lijn harder en dus aanvoelt en eerder pijn zal doen doordat de kracht niet verdeeld wordt.
Gebruik geen dubbele stop!!
Door een dubbele stop te gebruiken vervalt de slipfunctie
en kan de druk op de luchtpijp tot wel 4,5x zo hoog kan worden, afhankelijk van afstelling.
Verwurging kan plaats op 2 manieren: 1 de bloedstroom blokkeren 2 de luchttoevoer blokkeren.
-Sliplijn met enkele stop: verdeeld de druk en zal op de bloedvaten iets lager zijn dan op de luchtpijp.
-leren halsband: druk iets lager op bloedvaten dan bij sliplijn maar op de luchtpijp ruim 2x zo hoog.
-Sliplijn dubbele stop: druk op luchtpijp maximaal 4.5 x zo hoog als bij sliplijn enkele stop.
Wetenschappelijke onderzoek naar druk bij verschillende halsbanden.
Uit dit onderzoek uit 2017(PDF) blijkt dat er enorm veel verschil zit wat voor soort halsband je neem wat betreft druk en drukverdeling. De druk is het hoogst recht tegenover het bevestigingspunt van de riem of het oog van de sliplijn. Dat is vrijwel altijd de luchtpijp, het kwetsbaarste en gevoeligste gedeelte van de nek, behalve als je opzij hou.
De sliplijn met dubbele stop ontbreekt in dit onderzoek. Door de extra stop vervalt de slipfunctie.
Je kan hem dan vergelijken met de ronde halsband uit dit onderzoek maar is afhankelijk van afstelling.
Dubbele stop: druk kan oplopen tot maximaal 4,5x de druk vergeleken met sliplijn met enkele stop!
- 40N trek licht aan de lijn: alleen lurcher halsband 83kPa lager dan sliplijn 125kPa.
- 40N trekt licht aan de lijn: leren halsband ±284kPa, ronde halsband 509kPa.
- 40N Leren halsband ruim 2x zoveel druk op nek dan bij sliplijn.
- 70N trekt hard aan de lijn: sliplijn en lurcher 160kPa laagst van alle halsbanden.
- 70N leren halsband ±415kPa, ronde halsband 832kPa.
- 70N leren halsband ruim 2,5x zoveel druk op nek dan bij sliplijn.
- 70N sliplijn dubbele stop tot ruim 5x zoveel druk als sliplijn enkele stop.
- 141N harde ruk aan de lijn: sliplijn 182kPa, leren halsband ±450kPa.
- 141N leren halsband ruim 2,5x zoveel druk op nek als bij sliplijn.
- 141N ronde halsband 814 kPa bijna 4.5x zoveel als sliplijn enkele stop.
- 141N sliplijn met dubbele stop tot bijna 4.5x zoveel druk als sliplijn
Drukverschil verschillende
halsbanden 40, 70 en 141N
Drukverdeling sliplijn vs halsband
Voor en na video:
Nee, tijdens de onderbreking wordt de hond niet met harde hand gecorrigeerd, deze methode werkt op basis van vertrouwen. Waarom de video onderbroken wordt kunnen diverse redenen voor zijn. Het gedeelte voor de pauze wordt opgenomen om te kijken wat de oorzaak van het probleem is. Hierna wordt de klant aan de hand van de video uitgelegd wat het probleem is. Omdat dit best confronterend kan zijn wordt dit niet opgenomen. Daarna wordt uitgelegd hoe het probleem kan worden opgelost en laat de gedragsdeskundige zien wat de bedoeling is. Omdat de eigenaar en hond dat nog nooit eerder hebben gedaan zal dat niet meteen goed gaan. Behalve voor de privacy zorgt de onderbreking er ook voor dat de video niet te lang duurt.
Voordelen van een hoog gedragen slip- of trainingslijn ten opzichte van een halsband:
- door de hoge plaatsing minder kracht nodig.
- door de slipfunctie draai je de kop en volgt het lichaam.
- minder snel een hoofdhalster nodig.
- veel subtieler en nauwkeuriger bijsturen/corrigeren.
- daardoor minder kans op uitval.
- minder kans op letsel aan de luchtpijp en de slokdarm.
- niet wegkijken of negeren maar vertrouwen op handler
- niet corrigeren maar bijsturen/leiding overnemen waar nodig zodat de hond leert dat hij op handler kan vertrouwen en kan leren dat er geen reden is voor agressie of stress.
- je kan deze manier van leiden vergelijken met een kind zijn hand vasthouden.
Nadelen halsband
- doordat de halsband vlak boven de romp zit moet er meer kracht worden gezet om te corrigeren.
- de hond kan zijn kop vrij bewegen en naar trigger blijven kijken waardoor je meer moet corrigeren.
- meer druk op luchtpijp bij trekken aan de lijn, harde correcties, vluchten en uitvallen. (zie onderzoek)
- alleen nadelen en geen voordeel ten opzichte van sliplijn.
Hoe gebruik je de sliplijn op verantwoorde wijze?
In deze video laat Anniek Winters zien hoe je de sliplijn op een verantwoorde en diervriendelijke manier gebruik.
Ik heb ontzettend veel respect voor trainers die hun werkwijze en resultaten open en eerlijk laten zien. Voor mij een teken dat zo’n trainer het niet alleen doet om het geld maar ook uit liefde voor honden en hun welwillende baasjes. Helaas zijn er steeds minder van dit soort video’s doordat veel trainers en gedragstherapeuten deze uiterst negatief beoordelen gebaseerd op desinformatie en gebrek aan moderne inzichten. Een oprechte, goede trainer/GT profileert zich niet over de rug van collega’s, die hoeft andere trainers niet af te kraken, die laat zien hoe het dan wel moet.
Video’s met succesverhalen van de sliplijn.
Met dank aan Anniek Winters (Professional member van International Association of Canine Internationals)
- Hoe je de trainingslijn gebruik.: Klik voor de video!
- Onzekere reactieve Rottweiler: Klik voor de video!
- Hond uit broodfok naar soort genoten: Klik voor video!
- Help mijn hond trekt aan de lijn: Klik voor video!
- Extreem mens- en hond agressieve hond: Klik voor video!
- Blaffende chihuahua’s: Klik voor video!
In deze video(nr1) ben ik uitgenodigd voor een demonstratie met de sliplijn. Ik was toen nog fel tegenstander van de sliplijn maar omdat deze trainer met succes agressieve honden rehabiliteerde ben ik toch heen gegaan om zelf een oordeel te vellen. ook om te kijken hoe ver ik was met de heropvoeding van Bo aangezien trainen met onbekende honden op losloopvelden zijn beperkingen heeft. Wat opviel was het hoge kennis niveau van deze ongediplomeerde trainer. Ik ben meteen na het aanlijnen begonnen met filmen en dit was de allereerste keer dat Bo met een sliplijn en deze trainer liep. Ik verbaasde mij erover hoe subtiel deze trainer leiding gaf en hoe snel Bo hem vertrouwde. Het viel mij ook op hoe goed Bo het deed en relaxt ze was naar omstandigheden. Nieuwe omgeving, vreemde trainer en de herder met een zeer ernstig agressieverleden waar ze omheen moest lopen. Daarbij sloeg ook het weer om wat vanwege haar angst voor onweer normaal gesproken veel meer stress opleverde. De dag daarna liep Bo naar een groep van 8 honden en liet zich besnuffelen wat ze nog nooit eerder had gedaan. Had Bo van die ene sessie geleerd meer op begeleider te vertrouwen? Helaas woonde deze trainer te ver weg en had hij met 5 herplaatsers en een gezin met een pas geboren baby geen ruimte en ruimte om Bo intern te trainen want ik had dat graag gewild.
Twee jaar later ik kwam al jaren op losloopvelden maar ik durfde Bo niet het vertrouwen te geven wat ze verdiende. Ik was ontzettend blij toen ik 4 gratis gedragstherapie sessies kreeg aangeboden op de Martin Gaus Academie om te kijken hoever ik was en eventueel de puntjes op de I te zetten. Bij aanvang van de training liep ik zonder probleem met Bo naast de stabiele hulphond aan de gewone lijn. De GT nam Bo over om de ‘follow me'(neusbandje) en ‘kijk eens’ aan te leren en dat ging fantastisch. Toen echter de hulphond te dichtbij kwam viel Bo uit. Afstand vergroten hielp niet uiteindelijk was zelfs de oefenruimte te klein. Helaas kwamen daardoor de overige 3 sessies te vervallen. Ik begreep er niets van, wat ging er fout? Waarom ging het met de sliplijn boven verwachting goed en ging het met de goed aangeleerde ”kijk eens” oefening hopeloos fout?
Het verschil is dat de trainer met sliplijn niets vroeg maar overtuigend en zelfverzekerd de leiding nam. Hierdoor vertrouwde Bo hem meteen als leider waardoor dit een positieve ervaring werd.
Bij de ‘kijk eens’ oefening werd de leiding niet over genomen maar kreeg Bo de keuze of ze een koekje wilde. Ze moest dan wel eerst naar de GT kijken. Dat werkte prima tot de ander hond eraan kwam toen vond Bo het belangrijker om de andere hond in de gaten dan een koekje. Ze vertrouwde de GT niet als leider dus toen de GT met hulp van de ‘follow me’ Bo probeerde te dwingen om te kijken ging het fout en zette Bo daardoor de aanval in. Dit ging van kwaad tot erger en als Bo geen Amerikaanse Bulldog had geweest maar bijvoorbeeld een herder had zij denk ik omgekeerde agressie tegen de GT ingezet.
Bo was een dominante hond met veel zelfvertrouwen dan moet je een sterke leider zijn om het vertrouwen te winnen. Dat heeft niets met de achterhaalde Dominantie Theorie te maken dat een hond vanuit zijn instinct probeert om de alfa positie te veroveren. Een hond neemt de leiding als hij zijn leider niet kan of durft te vertrouwen. Dit leidde de dagen erna tot een terugval in het gedrag naar andere honden. Gelukkig kon ik dit middels BAT oefening en desensitisatie snel weer oplossen.
Kritiek op de sliplijn is desinformatie!
Er gaat helaas ontzettend veel desinformatie in de rondte wat betreft de sliplijn. Vooral trainers en GTs die vroeger zelf de slipketting gebruikten zien nu de sliplijn als een moderne versie van de slipketting. Dat zij meer dan 20 jaar geleden de sliplijn in de ban deden lijkt een goed idee maar als je continu oude inzichten overboord gooi verlies je ook veel nuttige kennis en ervaring. De slipketting werd ook wel wurgketting genoemd en was echt bedoeld om te straffen. De sliplijn heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een van de diervriendelijkste en effectiefste hulpmiddelen die er bestaan. Volgens de nieuwste inzichten werk je aan de oorzaak van het probleem en hou je rekening met emoties door te voorkomen dat de hond in een stresssituatie een verkeerde keuze maakt. Je maatje krijgt de kans om te leren de juiste keuze te maken en ziet hij dat hij op jou kan vertrouwen. Zo krijg je in plaats van een negatieve consequentie een positieve ervaring wat onder andere de effectiviteit van deze methode verklaard.
De sliplijn zou volgens het Positief Trainen verboden moeten worden omdat de Dominantie Theorie al meer dan 20 jaar geleden ontkracht is. Het probleem is dat ze niet op de hoogte zijn van de nieuwste inzichten en de sliplijn vergelijken met de slipketting en hoe ze die zelf gebruikte tijdens de Dominantie Theorie. Vanaf 1999 ging het trainen op basis van straf/correctie over naar Positief Trainen en ging de slipketting in de ban. De kritiek dat trainen met de sliplijn achterhaald zou zijn is gebaseerd op kennis en ervaring van meer dan 25 jaar oud. Helaas wordt steeds duidelijker dat het Positief Trainen gebaseerd is op de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit 1999. Volgens dit wetenschappelijk onderzoek uit 2017 blijkt dat de kans op letsel met een halsband aanzienlijk groter is dan met de sliplijn en zelfs vergeleken met een slipketting.
Dogzine heeft als doel om eerlijke informatie en actualiteiten te brengen omtrent alles wat met honden te maken heeft. Voor de hondenliefhebber van nu? In de Dogzine.nl maart 2020 staat het artikel
Elk type halsband geeft risico op verwonding en ademhalingsproblemen waaruit blijkt dat artikel van De Dogzine oktober 2022 bestaat uit desinformatie en achterhaalde kennis uit de jaren ’80 en ’90.
Klik op onderstaande afbeeldingen voor vergroting!
Is het tijd om de sliplijn los te laten? Nee als je de sliplijn op de juiste manier gebruik is deze diervriendelijker dan een halsband of een tuig. Door in stresssituaties subtiel bij te sturen voorkom je dat je hond de fout in gaat en wordt het een positieve ervaring. Met een halsband of tuig kan de hond naar de prikkel blijven kijken en uitvallen. Wegtrekken kan de situatie verbeteren maar ook verslechteren en het een negatievere ervaring word.
Hieronder vind U per onderwerp de juiste informatie volgens de nieuwste inzichten.
1. Quickfix: kant-en-klare oplossing, wondermiddel, snelle oplossing. Bij ongewenst gedrag maakt de hond de verkeerde keuze. Vroeger loste men dit op door met pijnlijke correcties een gedragsverandering te forceren bijvoorbeeld met een slipketting. De sliplijn werkt anders, hierbij voorkom je dat je hond de verkeerde keuze maakt door in stresssituaties de leiding over te nemen. Je hond moet je daarvoor wel vertrouwen.
2. Wetgeving: pleiten voor eerlijke informatie, zowel bij de sliplijn, slipketting als de halsband kan letsel ontstaan. De kans op letsel is bij de halsband het grootst, bij de sliplijn het kleinst en het minst gevoelig.
3. Verminderd welzijn: De luchtpijp en de slokdarm zijn het meest kwetsbaar in de hals en niet het gedeelte boven in de nek. Schild-, lymfe- en speekselklieren zitten verdeeld over hele nek. Bij correct gebruik is de sliplijn diervriendelijker dan een halsband. Beide zijn niet geschikt voor honden waarbij vel spanning op de lijn komt.
4. Ongediplomeerde trainers: Veel gediplomeerde trainers en GTs zijn nog steeds overtuigd dat trainen op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten de beste is en andere methodes achterhaald zijn. Helaas zijn ze vergeten dat het vanaf begin jaren ’80 de gediplomeerde trainers waren die op basis van de nieuwste wetenschap op basis van straf gingen trainen en met shockcollar, slipketting of halsband enorm veel dierenleed hebben veroorzaakt . Vanaf 1999 kwam het Positief Trainen niet corrigeren, ongewenst gedrag negeren. Geen baas of leider maar maatje wat doordat het compleet is doorgeslagen ook voor veel probleemgedrag heeft gezorgd. Gelukkig begonnen in de jaren daarna steeds meer trainers en GTs in te zien dat honden wel emoties hebben, elkaar corrigeren en ook dat dominantie niet achterhaald is en bewegen ze zich steeds meer richting het gebalanceerd trainen. Een manier van trainen die al meer dan 30.000 jaar oud is en niet alleen is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten maar ook op kennis, ervaring en aantoonbare resultaten uit het verleden.
Het is dus niet vreemd dat veel ongediplomeerde trainers en GTs niet voor een Nederlands erkende opleiding kiezen maar zelf op zoek naar kennis gaan om zich verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door een opleiding in het buitenland gaan volgen, door van andere succesvolle trainers te leren of (wetenschappelijke) informatie van het internet te halen. Hierdoor hebben ongediplomeerde trainers vaak kennis in huis waarvan hun gediplomeerde collega’s niet op de hoogte zijn.
Dat steeds meer erkende hondenscholen en gediplomeerde trainers een sliplijncursus gaan volgen bij een ervaringsdeskundige is niet verontrustend maar veelzeggend. Deze trainers staren zich niet blind op de wetenschap en zien in dat hun opleiding niet garant staat voor de beste, diervriendelijke en resultaat gerichte inzichten.
5. Een beter alternatief: Hier wordt duidelijk hoe het komt dat veel trainers een verkeerd beeld hebben van de trainen met de sliplijn. Zij hebben zelf de slipketting en halsband gebruikt om pijnlijke correcties te geven. Ik heb soms het idee dat deze traumatische ervaring de reden is dat zij niet kunnen inzien dat de deze nieuwe trainingswijze met de sliplijn niet vergeleken kan worden met hoe zijzelf vroeger met de slipketting werkten.
6. In gesprek: waarom niet in gesprek gaan met trainers en gedragsdeskundigen die werken met de sliplijn volgens de nieuwste inzichten? Inmiddels kan je daar zelfs trainers en GTs voor raadplegen die een Nederlands ”erkende”opleiding met succes hebben voldaan.
Linker afbeelding: Dit is inderdaad hoe je een sliplijn hoor te gebruiken behoudens het schadelijke advies om een dubbele stop te gebruiken. Doordat deze de stropwerking beperkt neemt de kans op fors schade toe. Zie ook het wetenschappelijk onderzoek uit 2017 waarin dit wordt onderbouwd.
Rechter afbeelding: Dit ophangen is een voorbeeld van foutief gebruik van een sliplijn en werd oorspronkelijk gedaan met een wurgketting of halsband. Deze techniek maakte tot omstreeks 1999 onderdeel uit van de trainersopleiding en veel gebruikt om honden onder de duim te houden. Ook deze foto die speciaal voor dat interview is gemaakt maakt duidelijk dat hier sprake is van achterhaalde kennis en een dusdanig gebrek aan moderne inzichten dat er hele gevaarlijke adviezen worden gedeeld.
Dit artikel mag alleen in zijn geheel worden gedeeld.
Het doel van dit artikel is om zo objectief mogelijke informatie te delen ten bate van onze honden.
Al jaren worden trainers en gedragsdeskundigen die gespecialiseerd zijn in gedragsproblemen onterecht beschuldigd van werken met dieronvriendelijke methodes. Gedragsproblemen vormen een enorme belasting op het welzijn van niet alleen de hond zelf maar ook zijn omgeving. Door het massaal delen van desinformatie krijgen maar weinig honden de hulp die keihard nodig hebben.
Ik heb er geen enkel belang bij om een bepaalde methode of hulpmiddel te promoten of af te kraken.
Deze site heb ik gemaakt nadat ik zelf in 2012 heb ondervonden wat de gevolgen zijn van desinformatie en ben mij sindsdien gaan inzetten voor honden met probleemgedrag. Mijn verhaal? klik op deze link.
De beste manier om problemen op te lossen is niet door elkaar te bekritiseren maar door kennis te delen. Dit artikel heb ik geschreven op basis van kennis en ervaring van trainers, gedragsdeskundigen en mijzelf ondersteund door de wetenschap.
Ziet u desondanks een fout of heeft u een vraag hoor ik dat graag via mijn facebookaccount of stuur een DM naar Facebookgroep ”Sociale honden” of “Openminded Gedragsdeskundigen”