DSV

omslagfoto_n

 

 

 

 

 

Waarom deze naam?

De naam van de facebookgroep is inmiddels veranderd in ”Sociale Honden” deze site is ter ondersteuning van deze groep. (Voor deskundigen is er tevens de groep ”Openminded gedragsdeskundigen”)

Deze naam is gekozen omdat daarmee in slechts twee woorden vrijwel alle problemen en oorzaken worden weergegeven.

Honden leven bij ons vaak generaties lang in een omgeving waar zij zichzelf niet op een goede manier sociaal kunnen ontwikkelen. Het selectief fokken op bepaalde eigenschappen om ze voor verschillende doeleinden beter te laten presteren om aan de wensen van de mens te kunnen voldoen maakt dat nog moeilijker. Dit maakt dat de naam ‘De Sociale Vechthond’ dus niet alleen op de hond betrekking heeft maar misschien nog wel meer op de eigenaar zelf.

Wat betekend sociaal? Ik heb voor het gemak het woordenboek er even bij gepakt.

  • in groepsverband, met soortgenoten levend: mens zowel als hond zijn sociale wezens, zich sociaal gedragen, zich tot zijn medemens opstellen zoals het betaamt.
  • maatschappelijk, de menselijke samenleving betreffend (sociale controle,  sociale geografie, sociale wetenschappen).
  • gericht op maatschappelijke verbetering.
  • begrip en gevoel hebbend voor de maatschappelijke noden. Maatschappelijk sociabel

Maar waarom dan vechthond?

Het probleem is dat veel mensen en instanties bepaalde rassen zien als vechthonden wat best wel begrijpbaar is. Sinds mensenheugenis worden honden gekruist om bepaalde uiterlijke kenmerken, fysieke kwaliteiten en karakter eigenschappen. Helaas zijn er (in mijn ogen zieke) mensen geweest die het nodig vonden dit te gaan doen om hun honden te laten vechten om geldelijk gewin. Welke eigenschappen zijn belangrijk om een hond te laten winnen in zo’n gevecht? Hij moet sterk, lenig en intelligent zijn, een winnaarsmentaliteit hebben, alles willen doen voor zijn baas en een stoer uiterlijk hebben. Maar maken deze eigenschappen dan van een hond een vechthond? Nee, deze eigenschappen maken dit een enorm veelzijdige en fantastische gezinshond die helaas door diezelfde eigenschappen ook zeer geschikt is om te misbruiken voor gevechten.

Waar gaat het fout?

drs. Eliaan Schoonman heeft een onderzoek gedaan naar de invloed van de media. Die invloed is door de hedendaagse sociale media nog veel groter  geworden. Het effect is dat we daarvan te maken hebben gekregen met verkeerde baasjes, niet gesocialiseerde honden, fokproblemen en verkeerd of niet opgevoede honden ook door hondenscholen die sterke rassen niet toelaten.

Wat is de doelstelling van DSV?

Het vinden van een groep hondenliefhebbers van alle rassen en kruisingen die zich op wat voor manier dan ook actief willen inzetten om problemen op te lossen waar honden bij betrokken zijn. Hiermee hopen wij in de toekomst een betere naam voor sterke rassen te verdienen.

 

Reacties zijn gesloten.