Hoe en hoeveel mag een pup bewegen?

het is natuurlijk hartstikke mooi om een pup of jonge hond onbezorgd en dol enthousiast te zien spelen maar zitten daar ook risico’s aan?

Waar aan de ene kant eigenaren en deskundigen zich het hoofd breken over wat er wel of niet gezond is qua beweging zijn er aan de andere kant eigenaren die daar nooit bij stil hebben gestaan.

Als we even serieus over bepaalde zaken zouden nadenken zal iedereen het er mee eens zijn dat er wel degelijk risico’s aan beweging zitten. Willen wij een gezonde en sociale hond krijgen zullen we ook op dit gebied onze honden moeten begeleiden.

Risico’s wat betreft gezondheid.

het lichaam van een jonge hond is nog volop in ontwikkeling. Plotselinge en intensieve bewegingen kunnen daarom tot ernstige problemen leiden die een hond ook op latere leeftijd parten kunnen spelen. Dit geld vooral voor de gewrichten van grote en zware honden en bepaalde rassen die hierom bekend staan.

De 5 minuten regel

Hierbij wordt uit gegaan van 5 minuten uitlaattijd per leeftijdsmaand maar het is niet duidelijk waar deze regel op is gebaseerd aangezien geen enkel onderzoek het onderbouwd. Andere onderzoeken waarbij er aanzienlijk langer werd gelopen met een opbouwend trainingsprogramma lieten wel positief effect zien.Het is dus moeilijk om een duidelijk omschreven advies te geven hoeveel een pup of jonge hond moet bewegen.

Activiteiten die ernstige gevolgen kunnen veroorzaken.

  • plotselinge bewegingen en zware belastingen
  • lopen en rennen, draven vooral op harde ondergronden en het maken van plotselinge bochten geeft een extra de belasting
  • spelen: stoeien, springen en wilde spelletjes geven een verhoogd risico.

Risico’s wat betreft agressie.

Op sociaal vlak kunnen er behoorlijke problemen ontstaan als pups niet geleerd hebben hoe ze zich moeten gedragen.

  • Spelen moet voor beide honden leuk zijn. Er is een wezenlijk verschil tussen opjagen waarbij vaak de ene hond de andere probeert ten val te brengenĀ  en 2 honden die over en weer achter elkaar aan rennen. Ook kunnen competitieve spelletjes zoals bal en trekspelletjes gemakkelijk escaleren.
  • Het recht op andere honden of mensen afrennen is zeer onbeleefd en kan tot nare gevolgen leiden. Honden die daar niet van gediend zijn kunnen agressief reageren of angst ontwikkelen waardoor zij verkeerd gedrag kunnen ontwikkelen. Bange honden of mensen kunnen gaan vluchten ook dit kan agressie en nare gevolgen veroorzaken.

Conclusie:

Het is belangrijk dat je als eigenaar je pup of jonge hond op dit gebied begeleid. Zorg ervoor dat je je hond bij alle activiteiten kan onderbreken of ervoor kanĀ  zorgen dat er niet teveel opwinding ontstaat. Ook is het noodzakelijk dat u hond leert zich sociaal en netjes te gedragen gedraagt. Een cursus is daarom zeer aan te raden en kan al vanaf 7 weken oud.