Pup opvoeden

Verantwoord bewegen

Wat is het leuk om een pup of jonge hond onbezorgd en dol enthousiast te zien spelen,  maar zitten daar ook risico’s aan?

Waar  eigenaren en deskundigen zich het hoofd breken over wat er wel of niet gezond is qua beweging zijn er andere baasjes die daar nog nooit bij stil hebben gestaan.

Als we even serieus over bepaalde zaken zouden nadenken zal iedereen het er mee eens zijn dat er wel degelijk risico’s aan beweging zitten. Willen wij een gezonde en sociale hond krijgen zullen we ook op dit gebied onze honden moeten begeleiden.

Risico’s wat betreft gezondheid

  • het lichaam van een jonge hond waaronder  de gewrichten zijn zich nog volop aan het ontwikkelen. Plotselinge en intensieve bewegingen als stoeien , trekspelletjes en springen kunnen tot ernstige problemen leiden waar een hond de rest van zijn leven last van kan blijven houden. Dit geld vooral voor grote en zware honden en bepaalde rassen die gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen.

Risico’s wat betreft agressie

  • Op sociaal vlak kunnen er behoorlijke problemen ontstaan als pups niet geleerd hebben hoe ze moeten spelen. Vaak zien eigenaren niet of pups aan het  spelen zijn  of dat er  één of ze beiden te ver doorslaan. Denk aan honden die de andere hond opjagen vooral als er sprake is van een  grote hond en een kleine hond , competitieve- en trekspelletjes of het  recht op andere honden of mensen afrennen kan nare gevolgen hebben die moeilijk zijn te verhelpen. .

De 5 minuten regel

Hierbij wordt uit gegaan van 5 minuten uitlaattijd per leeftijdsmaand maar het is niet duidelijk waar deze regel op is gebaseerd aangezien geen enkel onderzoek het onderbouwd. Andere onderzoeken waarbij er aanzienlijk langer werd gelopen met een opbouwend trainingsprogramma lieten wel positief effect zien.

Het is dus moeilijk om een duidelijk omschreven advies te geven hoeveel een pup of jonge hond moet bewegen. Wat we wel kunnen zeggen is dat plotselinge bewegingen en zware belastingen zeer ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid.  Voor spelen gelden ook  bepaalde regels die niet mogen worden overschreden.

Spelregels voor een gezonde en sociale hond

Een spel moet

  • in balans zijn
  • leuk voor beide honden zijn
  • geremd of onderbroken kunnen worden

 Logo_HPDibbes_langwerpig

 

 

 

Voorspelbare problemen van een pup 

Met dank aan Mr Dibbes (Willem Teunisse)

Waarom is socialiseren zo belangrijk?

 

Socialiseren