Ik heb mijn uiterste best gedaan om dit artikel zo objectief mogelijk te schrijven en zo goed mogelijk te onderbouwen dit betekend niet dat ik de wijsheid in pacht heb en sta dus open voor nieuwe inzichten en zal waar nodig dit aanpassen.
Klik op onderstaande afbeeldingen voor vergroting!
Is het tijd om de sliplijn los te laten? Hier kan ik volmondig Nee op zeggen. Het wordt tijd dat we op verantwoorde wijze met hulpmiddelen omgaan.
- Quickfix: kant-en-klare oplossing, wondermiddel, snelle oplossing. Dat klinkt hartstikke mooi maar helaas bestaat er niet zoiets als je gaat over ongewenst gedrag. De eigenaar zal echt ook aan zichzelf moeten werken en op een verantwoorde manier met zijn hond moeten omgaan omdat anders het probleem niet zal worden opgelost en zelfs kan verslechteren.
- Wetgeving: Eline van Maanen en Minna Yrjana pleiten voor eerlijke informatie, wees dan ook eerlijk en erken dat het niet alleen de sliplijn is die voor blijvend letsel kan zorgen maar dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat die kans met een halsband veel groter is, vooral in combinatie met een flexlijn.
- Verminderd welzijn: Naar hun mening is de sliplijn net als de slipketting een correctiemiddel om pijnlijke correcties mee te geven en dus welzijnsverminderend. Deze mening is gebaseerd op toen zij zelf nog met een SLIPKETTING trainde op basis van straf, de zogeheten Dominantie Theorie.
- Ongediplomeerde trainers: Het verhaal dat ook steeds meer erkende hondenscholen en gediplomeerde trainers een opleiding gaan volgen om verantwoord gebruik te maken van de sliplijn is veelzeggend, dit zijn trainers die openstaan voor nieuwe diervriendelijkere inzichten want dat is de sliplijn mits verantwoord gebruikt, zeker ten opzichte van de halsband. Waarom leg ik verder in dit artikel uit.
Klik op onderstaande afbeeldingen voor vergroting!
Wat betreft de onderstaande foto’s.
De 1ste foto: Het is mij niet duidelijk wat voor halsband dit is. Is dit de platte sliplijn die in dit artikel wordt adviseert? Als dat zo is en er kunnen maar 2 vingers tussen de halsband en de nek van de hond is deze sliplijn ontzettend gevaarlijk. Als er spanning op deze lijn komt doordat de hond een ruk geeft aan de lijn zal deze halsband zich vastgrijpen en door zijn stropfunctie en omdat hij aan de zijkant overgaat in de riem zal er een draaiend effect ontstaan. Als de kracht op de sliplijn zo groot is dat deze tot de tweede aanslag wordt aangetrokken stopt de stropfunctie en wordt de resterende kracht geconcentreerd recht tegenover het punt waar deze stop zit oftewel op de zijkant van de slokdarm/luchtpijp het meest kwetsbaarste gedeelte van de hals.
De 2de foto: Dit is inderdaad hoe je de sliplijn niet moet gebruiken. Er staat veel te veel spanning op de lijn. Gelukkig is hier wel sprake van enkele stop zodat de kracht, duidelijk zichtbaar rondom de nek wordt verdeeld i.p.v. dat alle kracht op de luchtpijp en slokdarm wordt geconcentreerd.
Halsband, Sliplijn, Hoofdhalster, E-collar of een tuig?
Je heb ze in tal van verschillende soorten, maten en kleuren. Eén ding hebben alle hulpmiddelen gemeen, bij uitvallende of trekkende honden en bij ondeskundig of onverantwoord gebruik kunnen ze allemaal fysieke en/of mentale schade veroorzaken.
Wetenschappelijke onderbouwing
Uit dit onderzoek uit 2017(PDF) blijkt dat bij spanning op de lijn de druk op het kwetsbaarste punt van de nek het strottenhoofd en de luchtpijp de slip- of trainingslijn veruit het laagst is van alle halsbanden. Door de stropwerking wordt de kracht rondom de nek verdeeld, bij de overige halsbanden wordt de meeste druk geconcentreerd op 1 punt en dat is recht tegenover het aanlijn punt. De reden daarvan is dat bij de sliplijn de kracht rondom de nek wordt verdeeld in tegenstelling tot de halsband waarbij de kracht wordt geconcentreerd recht tegenover het aanlijnpunt.
In dit wetenschappelijk onderzoek(2017) is onderzocht hoeveel druk verschillenden soorten halsbanden op de nek uitoefenen. Helaas is het met dit onderzoek niet mogelijk om de gevolgen van de druk per cm2 in kaart te brengen.
type halsband
Gebruik bij de trainingslijn geen dubbele stop want daarmee vervalt de stropwerking en wordt de druk tot meer dan 5x hoger!!
Druk op de luchtpijp en strottenhoofd, het kwetsbaarste gedeelte van de nek is bij de overige halsbanden tot ruim 5x zo hoog dan bij de sliplijn, dit kan leiden tot ernstig chronisch letsel tot zelfs een verbrijzeld strottenhoofd. Meer info klik op halsband of letsel sliplijn.
- Ontspannen lijn: lurcher 83kPa, sliplijn 125kPa bij de overige halsbanden tot ruim 4keer zo hoog (509kPa).
- Spanning op lijn: sliplijn & lurcher 160kPa, bij de overige halsbanden is de druk tot 5.2 keer zo hoog (832kPa).
- Harde ruk of hond valt uit: Sliplijn 182kPa, het laagste van alle halsbanden bij de ronde halsband is de druk tot 4.5 keer zo hoog (814kpa). Dit geld ook voor de sliplijn als de stropwerking teniet wordt gedaan door een 2de stop!!
- De gevolgen van de druk per vierkante cm kan met dit onderzoek niet in kaart worden gebracht.
Trainen met sliplijn of halsband?
Helaas is er nogal wat controverse wat betreft de slip/trainingslijn waar een aantal redenen voor zijn.
- Dit komt doordat veel gediplomeerden vroeger zelf met een slipketting en/of shockcollar werkte op basis van straf ipv beloning zoals men nu traint.
- De slipketting wordt daardoor onterecht vergeleken met sliplijn .
- Het Positief Trainen ziet daardoor gebalanceerd trainen als trainen volgens de dominantie theorie. Dit is een gebrek aan kennis van nieuwe inzichten!
- De slip- of trainingslijn (groen) wordt hoog geplaatst om bij te sturen, niet om te corrigeren! Dit wordt binnen de wetenschap negatief bekrachtigen genoemd.
- De slipketting en de halsband(grijs) worden vanuit de Dominantie Theorie gebruikt fysiek te corrigeren.
De voordelen van de slip-/trainingslijn ten opzichte van een halsband of slipketting:
- plaatsing: vlak onder de kop in plaats van vlak boven de romp, als je de kop stuur volgt het lichaam. Je kan veel subtieler bijsturen/corrigeren dan bij een halsband wat de kans op uitvallen verkleint.
- doordat de lijn naar boven is gericht ipv naar achter is er sprake van veel minder druk op de slokdarm en luchtpijp. Dit kan je simpel bij jezelf controleren met een open hand.
- bij de sliplijn wordt de kracht rondom de nek verdeeld in tegenstelling tot de halsband waarbij vrijwel alle kracht geconcentreerd wordt op de luchtpijp en de slokdarm waardoor een correctie, of negatieve bekrachtiging al snel pijnlijk is.
- oplossingsgericht : in plaats van wegkijken of negeren leert de hond om goed om te gaan met stresssituaties.
- psychologie: wat is de onderliggende emotie? Onderdeel van het probleem bij lijnreactiviteit is dat de hond zich niet natuurlijk kan gedragen en daardoor een verkeerde keuze maakt.
- leiding: een goeie baas zorgt ervoor dat hij/zij de problemen voor zijn hond oplost en zijn hond op hem kan vertrouwen. Als hij ziet dat zijn hond de fout ingaat grijpt hij in geeft zijn hond de kans om daarvan te leren. Het mag niet maar het hoeft ook niet. Dit is goed voor het wederzijdse vertrouwen.
- lijnvoering: door de lijn kort en naar boven te houden communiceer je vrijwel continu met je hond, dit kan je vergelijken met bij een angstig of onzeker kindje de hand vast te houden.
- leerproces: de hond leert dat zijn baas zorgt dat het goed komt en dat agressie onnodig en ongewenst is.
- geen negatieve maar positieve ervaringen, dit bevorderd sociaal gedrag.
- stress: neemt voor beide partijen af.
- loslopers: minder last van ”dat doet hij anders nooit” omdat ze niet meer getriggerd worden door uw reactieve hond die onnatuurlijk gedrag laat zien en fixeert.
Nadelen van halsband tov sliplijn:
- doordat de halsband vlak boven de romp zit moet er meer kracht worden gezet om te corrigeren.
- de hond kan zijn kop vrij bewegen en naar trigger blijven kijken waardoor je meer moet corrigeren.
- meer kans op ernstig en chronisch letsel bij trekken aan de lijn, harde correcties,vluchten en uitvallen.
- niet effectief om probleemgedrag op verantwoorde en diervriendelijke wijze op te lossen.
Is de sliplijn een correctie middel? Nee!
Nee de sliplijn is daar niet voor bedoeld en doordat de kracht rondom de nek wordt verdeeld ook veel minder geschikt voor dan bijvoorbeeld een halsband. De sliplijn is bedoeld om subtiel bij te sturen zodat je hond niet in een situatie terecht komt die hij niet aankan en daardoor een foute beslissing maakt. De sliplijn is daardoor het beste toegestane hulpmiddel om te socialiseren en te leren omgaan met stresssituaties.
Hoe gebruik je de sliplijn op verantwoorde wijze?
In deze video laat Anniek Winters zien hoe je de sliplijn op een verantwoorde en diervriendelijke manier gebruik.
Ik heb ontzettend veel respect voor trainers die hun werkwijze en resultaten open en eerlijk laten zien. Voor mij een teken dat zo’n trainer het niet alleen doet om het geld maar ook uit liefde voor honden en hun welwillende baasjes. Helaas zijn er hier maar weinig van omdat dit soort video’s door veel trainers en gedragstherapeuten beoordeeld worden met maar één doel namelijk de trainer beschadigen door woorden te verdraaien en desinformatie te delen. Zij doen dit niet uit liefde voor honden maar uit liefde voor het geld over de rug van welwillende eigenaren en honden die hulp nodig hebben. Een oprechte, goede trainer/GT profileert zich niet over de rug van collega’s, die hoeft andere trainers niet af te kraken.
Video’s met succesverhalen van de sliplijn.
- Hoe je de trainingslijn gebruik.: Klik voor de video!
- Onzekere reactieve Rottweiler: Klik voor de video!
- Hond uit broodfok hond-hond agressie: Klik voor video!
- Help mijn hond trekt aan de lijn: Klik voor video!
- Extreem mens- en hond agressieve hond: Klik voor video!
- Blaffende chihuahua’s: Klik voor video!
Met dank aan Anniek Winters (Professional member van International Association of Canine Internationals)
Mijn eigen ervaring ziet u in deze video(nr1). Dit is de eerste keer dat bij Bo een trainingslijn is gebruikt. Er zijn dus geen harde correcties aan vooraf gegaan! Let op hoe subtiel er gecorrigeerd wordt!! Helaas heb ik toen niet zelf geoefend bij deze trainer en daarom niet zelf gebruikt daarna.
De trainer in deze video is actief in de hondenafrichting wat voor mij toentertijd gelijk stond aan trainen volgens de Dominantie Theorie waar ik echt niets mee heb ik daarbij zag ik toen de sliplijn en slipketting als martelwerktuigen. Omdat deze trainer met succes agressieve honden rehabiliteerde en hij zei positief te trainen ben ik naar hem toe gegaan. Meteen werd mij duidelijk dat deze trainer ontzettend veel kennis heeft en net als ik nooit in de Dominantie Theorie heeft geloofd en inderdaad niet met harde hand traint en dus wilde ik graag zijn manier van werken in praktijk zien. Nadat hij tijdens het aanlijnen had uitgelegd hoe de sliplijn werkt ben ik meteen gaan filmen. Er zijn dus geen harde correcties gebruikt!! Ik verbaasde mij erover hoe snel Bo hem vertrouwde aangezien ze door de laatste 2 GTs extra getraumatiseerd was en omslaand weer als voorbode zag voor onweer/knallen. Tot mijn verbazing ging ze na deze oefening(video 1) rustig de omgeving verkennen terwijl ik nog een hele tijd met deze trainer van gedachte wisselde. Iets wat ze normaal gesproken bij mij niet zou doen met dit weer zoals je ook kan zien in deze video 2(met uitgebreide uitleg!!). De volgende dag werd op het losloopveld duidelijk hoe effectief deze oefening was. Madam zag een groep van 8 honden en liep de groep in en liet zich besnuffelen om daarna met de hele groep naar mij toe te komen. Doodeng vond ik dat want ze had zich de 5 jaar daarvoor nog nooit spontaan laten besnuffelen. Ze speelde inmiddels wel met andere honden maar eigenlijk alleen op ”uitnodiging” van de andere hond. Helaas durfde ik haar niet echt 100% te vertrouwen met andere honden en riep haar dan al snel terug. Wij hadden immers al het een en ander meegemaakt en nooit kunnen trainen met stabiele honden in een gecontroleerde omgeving. Ik trainde namelijk met onbekende loslopers die ik tijdens het uitlaten tegen kwam en die waren niet altijd stabiel zoals je o.a. in deze video,s 3 en 4 kan zien. Ik was dus echt ontzettend blij toen ik een fantastische aanbod kreeg van een zeer deskundige GT om de puntjes op de I te zetten. Ik had er echt het volste vertrouwen in en de dag begon zeer voorspoedig. Ik liep voor aanvang van de training zonder probleem met Bo naast en achter de stabiele hulphond aan de gewone lijn. De GT nam Bo over om de ‘follow me’ en de ‘kijk eens’ was geen enkel probleem aangezien Bo flink voergericht was. Toen echter de hulphond in het zicht kwam ging het dusdanig fout dat uiteindelijk zelfs de oefenruimte te klein was. Het lag zeker niet aan de GT, die had alles netjes aangeleerd en was ook niet te snel gegaan.
Waarom de trainings- of sliplijn (gebalanceerd trainen) tot een positieve gedragsverandering leidde in tegenstelling tot de beloningsgerichte ‘kijk eens’ oefening (Positief Trainen)?
In video(1) werd Bo niet beloond met snoepjes maar nam de trainer de leiding. Er werd niet gevraagd om te volgen maar door middel van lichaamstaal werd dit duidelijk gemaakt. Tijdens het wandelen zie je enkele subtiele correcties om zodra Bo haar gedrag veranderd dit bij te sturen om duidelijk te maken dat niet Bo maar de trainer de leiding heeft. De reden hiervoor heeft niets met de Dominantie Theorie te maken maar is om Bo de kans te geven om te leren dat agressie niet nodig is en dat ze op de begeleider kan vertrouwen. Gevolg daarvan is een positieve ervaring in plaats van een negatieve ervaring.
Waarom het met de ‘kijk eens’ oefening fout ging. Door het opvolgen van de que ‘kijk eens’ te belonen neem je niet de leiding maar geef je eigenlijk een keuze ‘Wil je een snoepje? Dan moet je naar mij kijken’. Wegkijken van een stresssituaties is echter onnatuurlijk, stressverhogend en leid bij ontsnappingen of losbreken ontzettend vaak tot vreselijke incidenten, dit geld ook voor negeren. Bo was door haar karakter heel zelfstandig en maakte de keuze om de vreemde hond in de gaten houden in plaats van de ‘kijk eens’ op te volgen waarop de ‘follow me’ werd ingezet om Bo alsnog te dwingen om weg te kijken. Dit accepteerde ze niet en werd de trigger waardoor ze uitviel. De afstand vergroten hielp daardoor niet maar zorgde dat ze alleen maar feller reageerde tot uiteindelijk alleen het zien van de hulphond en alsmaar agressiever werd. Deze fysieke correcties hadden heel makkelijk kunnen leiden tot tegengestelde agressie!!
In deze minicursus deel 1 en deel 2 van Henriëtte Jordens Honden Gedragsspecialist leer je hoe je op een verantwoorde manier een ‘hoofdhalster’ kan aanleren zoals onder andere de ‘follow me’ en de gentleleader voor de ‘kijk eens’ oefening kan aanleren.
Conclusies:
- Bij zowel de sliplijn als halsband is het ontzettend belangrijk deze op verantwoorde wijze te gebruiken.
- Ik heb geen enkel nadeel van de sliplijn tov de de halsband kunnen vinden.
- Kritiek lijkt gebaseerd op aannames waar geen enkel bewijs voor is
- Eigen ervaring met slipketting worden vergeleken met sliplijn en zorgen voor desinformatie.
- Helaas zorgt dit voor veel polarisatie en voor veel onnodig leed.
Opvallend feit: Het Positief Trainen beweert op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten te trainen. Helaas wordt hier nogal selectief mee om gegaan. Ook wat betreft de sliplijn die vanuit het Positief Trainen zwaar bekritiseerd wordt in tegenstelling tot wat uit dit wetenschappelijk onderzoek uit 2017 blijkt.
Dit artikel mag alleen in zijn geheel worden gedeeld met vermelding van mijn naam.
Voor op- of aanmerkingen kunt u een mail of een DM sturen naar Ronald Ursem.
Ronald is behalve beheerder van deze site ook beheerder van de Facebookgroepen ‘Sociale Honden’ (link) en ‘Openminded Gedragsdeskundigen‘