Halsband vs Sliplijn

Dogzine Jaargang 6 nr 2 Let op dit artikel bevat gevaarlijke desinformatie.

het is tijd voor nieuwe inzichtenfout of goedgoed of fout


Halsband vs Sliplijn

Halsbanden zijn er in vele soorten en maten. Eén ding hebben ze gemeen, bij ondeskundig gebruik, uitvallen of trekken aan de lijn kunnen ze forse fysieke en/of mentale schade veroorzaken. Gebruik daarom het liefst zoveel mogelijk een y-tuig.

In dit wetenschappelijk onderzoek(2017) is onderzocht hoeveel druk verschillenden soorten halsbanden op de nek uitoefenen. Helaas is het met dit onderzoek niet mogelijk om de gevolgen van de druk per cm2 in kaart te brengen.                                                                     

Klik voor drukverschil

type halsband

 

Druk op de luchtpijp en strottenhoofd, het kwetsbaarste gedeelte van de nek is bij de overige halsbanden tot ruim 5x zo hoog dan bij de sliplijn, dit kan leiden tot ernstig chronisch letsel tot zelfs een verbrijzeld strottenhoofd. Meer info klik op halsband of letsel sliplijn.

  • Ontspannen lijn: lurcher 83kPa, sliplijn 125kPa bij de overige halsbanden tot ruim 4keer zo hoog (509kPa).
  • Spanning op lijn: sliplijn & lurcher 160kPa, bij de overige halsbanden is de druk tot 5.2 keer zo hoog (832kPa).
  • Harde ruk of hond valt uit: Sliplijn 182kPa, het laagste van alle halsbanden bij de ronde halsband is de druk tot 4.5 keer zo hoog (814kpa). Dit geld ook voor de sliplijn als de stropwerking teniet wordt gedaan door een 2de stop!!
  • De gevolgen van de druk per vierkante cm kan met dit onderzoek niet in kaart worden gebracht.

Uit dit onderzoek uit 2017(PDF) blijkt dat bij spanning op de lijn de druk op de meest gevoelige en kwetsbare plek van de nek, het strottenhoofd en de luchtpijp de slip/trainingslijn veruit het laagst is van alle halsbanden. Door de stropwerking wordt de kracht rondom de nek verdeeld, bij de overige halsbanden wordt de meeste druk  geconcentreerd op 1 punt en dat is recht tegenover het aanlijnpunt.

Gebruik bij de trainingslijn geen dubbele stop want daarmee vervalt de stropwerking en wordt de druk tot meer dan 5x hoger!!

Moet de sliplijn en/of de halsband verboden worden?

Vanuit het welzijn van uw hond gedacht is het onverantwoord om een halsband of sliplijn te gebruiken als deze aan de lijn trekt of reactief is. Het beste is om uw hond te leren volgen, een hond die op zijn baasje vertrouwt als leider vlucht niet maar volgt hem in stresssituaties, trekt niet aan de lijn en valt niet uit. Mocht het niet lukken om uw hond te laten laten uitvallen, leer uw hond dan negeren of wegkijken aan of gebruik dan een Y-tuig wat minder schadelijk is in dat geval.

Trainen met sliplijn of halsband?

  • Helaas is er nogal wat controverse wat betreft de slip/trainingslijn waar een aantal redenen voor zijn.
  • Dit komt doordat veel gediplomeerden vroeger volgens de DT trainde.
  • De slipketting wordt daardoor onterecht vergeleken met sliplijn .
  • Het Positief Trainen ziet daardoor GeBalanceerd Trainen als DT trainen.
  • De slip- of trainingslijn (groen) wordt hoog geplaatst om bij te sturen.
  • De slipketting en de halsband(grijs) om fysiek te corrigeren.

De voordelen van de slip-/trainingslijn ten opzichte van een halsband of slipketting:

  • plaatsing: vlak onder de kop, als je de kop stuur volgt het lichaam. Je kan veel subtieler bijsturen/corrigeren dan bij een halsband wat de kans op uitvallen verkleint.
  • actie is reactie: Bij een sliplijn wordt de kracht rondom de nek verdeeld en vanwege de hoge plaatsing kan je heel subtiel corrigeren en heb je dit probleem niet.
  • oplossingsgericht: voorkomen dat hond  verkeerde keuze maakt geeft kans om te leren.
  • psychologie: wat is de onderliggende emotie? Het probleem is bij lijnreactiviteit dat de hond een de verkeerde keuze maakt doordat hij zich niet natuurlijk kan gedragen.
  • leiding: een goeie baas zorgt ervoor dat hij/zij de problemen voor zijn hond oplost en zijn hond op hem kan vertrouwen. Als hij ziet dat zijn hond de fout ingaat grijpt hij in en laat hij zien dat hij er niet alleen voor staat en geeft zijn hond de kans om van zijn fout te leren.
  • lijnvoering: door de lijn kort en naar boven te houden sta je continu in verbinding met je hond dit kan je vergelijken met bij een angstig of onzeker kindje de hand vast te houden.
  • leerproces: de hond leert dat zijn baas zorgt dat het goed komt en dat agressie onnodig en ongewenst is.
  • positieve ervaringen: bevorderd sociaal gedrag.
  • stress: neemt voor beide partijen af.
  • vertrouwen: omdat je de leiding overneem waardoor de hond kan zien dat jij de situatie goed inschat neemt het vertrouwen toe.
  • loslopers: minder last van ”dat doet hij anders nooit” omdat ze niet meer getriggerd worden door uw reactieve hond.
  • correcties: subtiel bijsturen in plaats van corrigeren door plaatsing vlak onder de kop.
  • communicatie: met een sliplijn hou je continu contact en stuur je bij. Met een halsband heb je een losse lijn en corrigeer je fysiek als het fout gaat.

Nadelen  van halsband tov sliplijn:

  • doordat halsband laag zit moet er meer kracht worden gezet om te corrigeren.
  • hond kan kop vrij bewegen en naar trigger blijven kijken waardoor je veel verder moet corrigeren.
  • letsel: harde correcties en uitvallen geven kans op ernstig en chronisch letsel.
  • correcties: spanning op lijn is trigger, meer kans op failure.
  • ‘kijk eens’ of ‘negeren’ onnatuurlijk wat extra stress kan geven.
  • geen probleemoplossing maar symptoombestrijding.
  • incidenten: door frustratie verhoogde kans op losbreken of ontsnappen.

Video’s met de trainingslijn gebruik en resultaten.

Met dank aan Anniek Winters

Mijn eigen ervaring ziet u in deze video(nr1). Dit is de eerste keer dat bij Bo een trainingslijn is gebruikt. Er zijn dus geen harde correcties aan vooraf gegaan! Let op hoe subtiel er gecorrigeerd wordt!! Helaas heb ik toen niet zelf geoefend bij deze trainer en daarom niet zelf gebruikt daarna.                            

De trainer in deze video is actief in de hondenafrichting wat voor mij toentertijd gelijk stond aan trainen volgens de Dominantie Theorie waar ik echt niets mee heb ik daarbij zag ik toen de sliplijn en slipketting als martelwerktuigen. Omdat deze trainer met succes agressieve honden rehabiliteerde en hij zei positief te trainen ben ik nar hem toe gegaan. Meteen werd mij duidelijk dat deze trainer ontzettend veel kennis heeft en net als ik nooit in de Dominantie Theorie heeft geloofd en inderdaad niet met harde hand traint en dus wilde ik graag zijn manier van werken in praktijk zien. Nadat hij tijdens het aanlijnen had uitgelegd hoe de sliplijn werkt ben ik meteen gaan filmen. Er zijn dus geen harde correcties gebruikt!! Ik verbaasde mij erover hoe snel Bo hem vertrouwde aangezien ze door de laatste 2 GTs extra getraumatiseerd was en omslaand weer als voorbode zag voor onweer/knallen. Tot mijn verbazing ging ze na deze oefening(video 1) rustig de omgeving verkennen terwijl ik nog een hele tijd met deze trainer van gedachte wisselde. Iets wat ze normaal gesproken bij mij niet zou doen met dit weer zoals je ook kan zien in deze video 2(met uitgebreide uitleg!!).  De volgende dag werd op het losloopveld duidelijk hoe effectief deze oefening was. Madam zag een groep van 8 honden en liep de groep in en liet zich besnuffelen om daarna met de hele groep naar mij toe te komen. Doodeng vond ik dat want ze had zich de 5 jaar daarvoor nog nooit spontaan laten besnuffelen. Ze speelde inmiddels wel met andere honden maar eigenlijk alleen op ”uitnodiging” van de andere hond. Helaas durfde ik haar niet echt 100% te vertrouwen met andere honden en riep haar dan al snel terug. Wij hadden immers al het een en ander meegemaakt en nooit kunnen trainen met stabiele honden in een gecontroleerde omgeving. Ik trainde namelijk met onbekende loslopers die ik tijdens het uitlaten tegen kwam en die waren niet altijd stabiel zoals je o.a. in deze  video,s 3 en 4 kan zien. Ik was dus echt ontzettend blij toen ik een fantastische aanbod kreeg van een zeer deskundige GT om de puntjes op de I te zetten. Ik had er echt het volste vertrouwen in en de dag begon zeer voorspoedig. Ik liep voor aanvang van de training zonder probleem met Bo naast en achter de stabiele hulphond aan de gewone lijn. De GT nam Bo over om de  ‘follow me’ en de ‘kijk eens’ was geen enkel probleem aangezien Bo flink voergericht was. Toen echter de hulphond in het zicht kwam ging het dusdanig fout dat uiteindelijk zelfs de oefenruimte te klein was. Het lag zeker niet aan de GT, die had alles netjes aangeleerd en was ook niet te snel gegaan.

Waarom de trainings- of sliplijn (gebalanceerd trainen) tot een positieve gedragsverandering leidde in tegenstelling tot de beloningsgerichte ‘kijk eens’ oefening (Positief Trainen)?

In video(1) werd Bo niet beloond met snoepjes maar nam de trainer de leiding. Er werd niet gevraagd om te volgen maar door middel van lichaamstaal werd dit duidelijk gemaakt. Tijdens het wandelen zie je enkele subtiele correcties om zodra Bo haar gedrag veranderd dit bij te sturen om duidelijk te maken dat niet Bo maar de trainer de leiding heeft. De reden hiervoor heeft niets met de Dominantie Theorie te maken maar is om Bo de kans te geven om te leren dat agressie niet nodig is en dat ze op de begeleider kan vertrouwen. Gevolg daarvan is een positieve ervaring in plaats van een negatieve ervaring.

Waarom het met de ‘kijk eens’ oefening fout ging. Door het opvolgen van de que ‘kijk eens’ te belonen neem je niet de leiding maar geef je eigenlijk een keuze ‘Wil je een snoepje? Dan moet je naar mij kijken’. Wegkijken van een stresssituaties is echter onnatuurlijk, stressverhogend en leid bij ontsnappingen of losbreken ontzettend vaak tot vreselijke incidenten, dit geld ook voor negeren. Bo was door haar karakter heel zelfstandig en maakte de keuze om de vreemde hond in de gaten houden in plaats van de ‘kijk eens’ op te volgen waarop de ‘follow me’ werd ingezet om Bo alsnog te dwingen om weg te kijken. Dit accepteerde ze niet en werd de trigger waardoor ze uitviel. De afstand vergroten hielp daardoor niet maar zorgde dat ze alleen maar feller reageerde tot uiteindelijk alleen het zien van de hulphond  en alsmaar agressiever werd. Deze fysieke correcties hadden heel makkelijk kunnen leiden tot tegengestelde agressie!!

 In deze minicursus deel 1 en deel 2  van Henriëtte Jordens Honden Gedragsspecialist leer je hoe je op een verantwoorde manier een  ‘hoofdhalster’ kan aanleren zoals onder andere de ‘follow me’ en de gentleleader voor de ‘kijk eens’ oefening kan aanleren.

Conclusies:

  • Bij zowel de sliplijn als halsband is het ontzettend belangrijk deze op verantwoorde wijze te gebruiken.
  • Ik heb geen enkel nadeel van de sliplijn tov de de halsband kunnen vinden.
  • Kritiek lijkt gebaseerd op aannames waar geen enkel bewijs voor is
  • Eigen ervaring met slipketting worden vergeleken met sliplijn en zorgen voor desinformatie.
  • Helaas zorgt de hierdoor ontstane polarisatie voor veel onnodig leed.

Opvallend feit: Het Positief Trainen beweert op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten te trainen. Helaas wordt hier nogal selectief mee om gegaan. Ook wat betreft de sliplijn die vanuit het Positief Trainen zwaar bekritiseerd wordt in tegenstelling tot wat uit dit wetenschappelijk onderzoek uit 2017 blijkt.