Vechtende Honden Scheiden

 

Helaas is er een hondengevecht ontstaan . Hoe dit komt, hoe dit kan worden voorkomen en wat de invloed van de baasjes hierbij is kunt u lezen op de pagina  hond-hondagressie (link).vechtende honden

Niet alleen voor maar ook tijdens een gevecht gaat er nog heel veel fout met soms zeer ernstige gevolgen wat betreft verwondingen en toekomstig gedrag voor de betrokken honden en hun eigenaars. Dit komt doordat mensen vaak niet weten wat ze moeten doen en in paniek raken en daardoor de situatie vaak ongewild verergeren.  Met dit artikel hoop ik te bereiken dat mocht u onverhoopt bij een gevecht betrokken raken u met deze informatie het gevaar en de verwondingen voor de betrokken honden en mensen zoveel mogelijk kan helpen beperken.

Let op! Een gevecht tussen twee of meer honden is een zeer gevaarlijke situatie waarbij zeer zware verwondingen kunnen ontstaan ook bij de aanwezige mensen, probeer risico’s en fouten zoveel mogelijk te vermijden.

Hoe kunt u een gevecht met zo min mogelijk schade beëindigen.

PROBEER RUSTIG TE BLIJVEN EN PANIEK TE VOORKOMEN!

Neem indien nodig een beetje afstand om overzicht te krijgen,  geef indien aanwezig duidelijke aanwijzingen aan behulpzame omstaanders en voorkom daarmee ernstige fouten.

 • ga niet schreeuwen, dit heeft hetzelfde effect als toejuichen.
 • nooit uit elkaar trekken, hierdoor worden puntwonden vreselijke scheurwonden.
 • ga niet schoppen en slaan, de pijn verhoogt het adrenaline en agressieniveau.

Verkeerd handelen kan er toe leiden dat een hond zich tegen omstaanders keert. Dit komt doordat de hond  in gevechtstoestand is en nog hoog veel adrenaline in zich heeft.

Is er geen hulp aanwezig? In dit filmpje kunt u zien hoe u met behulp van een politielijn één van de twee honden vast kan zetten zodat u zich op de andere hond kunt concentreren.Helaas bevat het filmpje wel één verkeerde opmerking er is namelijk in bijna alle gevalle van agressie met goede begeleiding iets aan te doen.

Het commando los:

Geef een krachtig commando ‘LOS’,  een hond die daar goed op getraind is kan als een soort reflex los laten. Als dit niet heeft gewerkt kunt u op verschillende manieren het gevecht beëindigen.

De volgende 2 technieken zijn voornamelijk geschikt voor powerbreeds. Voor andere rassen zijn deze technieken veel gevaarlijker omdat die veel vaker om zich bijten waarbij u ernstige verwondingen kunt oplopen.

 

1.Scheiden middels de halsband :

Is er geen hulp of breackstick aanwezig? Pak beide honden stevig vast bij hun halsband en probeer ze op te tillen.

Bent u alleen? Pak dan beide honden of de aanvallende hond bij de halsband. Is er hulp aanwezig ? Concentreer u dan op uw eigen hond  en uw hulp op de andere hond.  Klem indien mogelijk de aanvallende hond tussen uw benen en probeer hem op te tillen aan de halsband tot de voorpoten los van de grond komen. Hiermee voorkomt U dat de honden kunnen gaan scheuren. Door het optillen ontstaat druk op de keel wat vaak een slikbeweging stimuleert. U kunt nu met relatief weinig schade de honden scheiden. Als dit niet werkt kunt u de luchttoevoer afsluiten door de halsband om te draaien of  met 2 handen onder spanning te  zetten totdat de hond loslaat.

Heeft de hond geen geschikte halsband om of een tuig om gebruik dan ter vervanging een hondenriem, handen, broekriem,  touw of iets vergelijkbaars.

 

Voordelen:

Het grootste voordeel is dat met relatief weinig gevaar voor u zelf u alleen 2 vechtende honden kunt scheiden. Vaak is de aanvallende hond ontsnapt en de eigenaar dus niet aanwezig. Wat ook regelmatig gebeurt is dat de eigenaar van de aanvallende hond niet helpt of zelfs vlucht.

 • zeer snel toepasbaar.
 • minder kans op overpakken door hond .
 • minder kans op ernstige of fatale verwondingen bij de aangevallen hond.
 • alleen toepasbaar. (regelmatig is de andere eigenaar niet aanwezig of gevlucht)
 • deze techniek kan bijna altijd toegepast worden.
 • kan ook toegepast worden met riem, broekriem, touw als hond geen halsband draagt.
 • werkt ook bij honden met een hoge drive.

Nadelen:

het grootste nadeel is dat het voor de aanvallende hond een gevaarlijke techniek is.

 • kans op blijvende schade aan de luchtpijp.
 • er is kans op bewusteloosheid en zelfs fatale afloop!
 • vereist meer fysieke kracht.

In onderstaande video worden 2 handen te gebruikt waardoor het ook mogelijk is om een gevecht te beëindigen als de aanvallende hond een brede halsband om heeft die niet gedraaid kan worden. Als  honden een standaard halsband dragen kan deze techniek met één hand verricht worden. U kunt dan zonder hulp een gevecht beëindigen.In dit filmpje van Cesar Milan ziet u hoe zonder breakstick 2 pitbulls met relatief weinig schade uit elkaar worden gehaald. Deze ”redzone” pitbulls zaten al enkele maanden zonder problemen voor heropvoeding en roedeltherapie bij CM in zijn roedel . Het was de aanwezigheid van de eigenaren wat het gevecht triggerde. Ook hier zie je hoe het zogenaamde ganging-up van meerdere honden kan ontstaan en hoe moeilijk het is om overzicht te bewaren en doeltreffend te werk te gaan. Hierdoor krijgt één van de pitbulls even de kans om te gaan scheuren .Cesar Milan laat hier keurig zien hoe belangrijk het is om rustig te blijven en te weten wat je moet doen. Ondanks dat de rest van zijn crew hier meer moeite mee had heeft CM weten te voorkomen dat de situatie echt uit de hand liep en zijn ernstige verwondingen daarmee voorkomen. Deze situatie is ontstaan doordat tegen het advies van CM in de eigenaren hun honden niet wilden ruilen voor honden met een lager energie niveau. Wat wel respect verdient is dat de eigenaren hierna alles op alles hebben gezet om met succes hun honden als verantwoord en goede leider onder controle te krijgen. (het complete succesverhaal ziet u hier )

 

2. Gebruik van een breakstick:

Bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van een breakstick. Als de honden aan het vechten zijn ga je over de hond heen staan met je beide benen aan de zijden van de hond, zodat je je knieën kunt gebruiken om hem vast te houden. Pak de hond met een hand stevig vast in zijn nekvel, vlak onder de schedel. Stop de smalle kant van de breakstick een aantal centimeters de bek in achter de kiezen waar de kloof is, of achter de hoektanden, daar zit een opening waar de stok ook precies tussen past. Oefen voorzichtig wat druk uit op de stok. De hond zal nu proberen zijn beet te verplaatsen en op het moment dat hij los laat moet je hem onmiddellijk bij zijn nek naar achteren trekken zodat hij zich niet op nieuw kan vast bijten.

Hoe u de breakstick moet gebruiken ziet u in deze video.

11034291_848627068531369_5940455138925048586_n

 

 

 

 

Voordelen:

 • zeer effectief bij correct gebruik.
 • vereist weinig fysieke kracht.

Nadelen

 • lastige techniek vooral zonder hulp.
 • verhoogd risico om zelf gebeten te worden.
 • breakstick moet aanwezig zijn.
 • kan als steekwapen worden gezien.

Opmerking: veel mensen kunnen bij het zien van een breakstick concluderen dat uw hond gevaarlijk is. Draag u breakstick daarom onzichtbaar!

 

Na het gevecht:

Het is belangrijk om na het gevecht te proberen deze nare ervaring positief af te sluiten. Dit kan door na afloop een flinke wandeling met beide honden te maken, ter plaatse een massage te geven of je hond te laten spelen.

Hiermee verklein je de kans dat je hond leert dat agressie de oplossing was voor zijn probleem en dat om die reden steeds sneller gaat inzetten.

Dit kan natuurlijk alleen als beide eigenaren in deze situatie rust en vertrouwen kunnen uitstralen en de eventuele verwondingen het toelaten. Het is natuurlijk ook zeer belangrijk dat er voldoende kennis van de lichaamstaal en hondengedrag aanwezig is en dat verdere agressie wordt voorkomen.

Fabels,feiten en fouten:

 1. een kaakklem bestaat niet!! een pitbull(-achtige) laat gewoon niet los.
 2. de honden uit elkaar trekken – hierdoor ontstaan zeer ernstige tot fatale verwondingen.
 3. schreeuwen dat ze moeten stoppen – voor honden klinkt dit als een aanmoediging.
 4. water gooien kan soms helpen als hond nog  niet gelockt heeft – kans bestaat dat je kostbare tijd verspil.
 5. trappen, slaan, in ogen prikken- door het toedienen van pijnprikkels zal u hond extra adrenaline aanmaken waardoor ze intenser gaan vechten. Dit geld ook voor in de ogen prikken.
 6. vinger in kont stoppen of tussen achterpoten trappen – kan soms werken maar kan ook aanleiding zijn tot intenser vechten.
 7. aan achterpoten optillen –  kan werken maar ook hier de kans dat uw hond zich tegen u keert.(punt 4)
 8. met handen de bek openmaken – gevaarlijk met kleine kans op succes en grote kans op verwonding van jezelf.

 

De op deze website getoonde informatie is door de beheerder van facebook groep Sociale Honden (was De Sociale Vechthond) met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Aan de verstrekte informatie van dit artikel kunnen  geen rechten worden ontleend. Voor aansprakelijkheid klikt u op deze link