informatiebronnen en wie ben ik.

Ik ben Ronald Ursem en dit is mijn hondenleven Klik  op deze link!!

De spraakmakende FBgroep ”De Sociale Vechthond” ben ik januari 2014 begonnen. Helaas was die naam niet houdbaar en veranderd in Sociale Honden De reden daartoe was dat ik er in 2012 achter ben gekomen hoe moeilijk het is om hulp te vinden bij gedragsproblemen.  Inmiddels was ik al bij 4 gedragstherapeuten  of GTs geweest voor hulp. Op een Bulldogforum kreeg ik de naam van een GT(nr5) die mij zeker zou kunnen helpen. Hij had samen met zijn partner(GT nr6) ook een hondenschool dus heb ik hier ook gedrag en gehoorzaamheid gedaan gelijkertijd. Ik had  verteld dat ik dacht een rangorde probleem te hebben en mijn oudste American Bulldog jaloers was op mijn jongste American Bulldog Charley. Ik werd uitgelachen want de Dominantie Theorie was allang achterhaald, bij honden was er geen sprake van rangorde en ook zouden ze geen emoties hebben maar vanuit hun instinct handelen. Een wolvenroedel kon ik het beste vergelijken vergeleken met een mensenfamilie met een vader en moeder aan het hoofd en hun kinderen die spelen en kattenkwaad uithalen. Dat je een wolvenroedel goed kan vergelijken met een mensenfamilie stond en sta ik volledig achter maar dat een mensenfamilie garant staat voor probleemloos gedrag en dat dat kan zonder correcties(fouten verbeteren) absoluut niet. Dat er bij honden geen sprake zou zijn van rangorde en emoties was ik het absoluut niet mee eens maar wat betreft van mijn kennis en consequent zijn was een ander verhaal, ik had me nooit in honden verdiept en consequent zijn was niet mijn sterkste kant en dus ben ik daar bijna een jaar gaan trainen tot het daar hopeloos fout ging nadat ik voor de 2de keer niet naar mijn gevoel luisterde maar vertrouwde op hun kennis en ervaring. Gevolg hiervan was dat Bo agressiever was dan ooit en naar alles op 4 poten uitval zodra ze die zag, de auto niet meer in durfde en haar angst voor onweer en vuurwerk zelfs hartje zomer een probleem werd.

Inmiddels was ik mijzelf ook gericht gaan verdiepen in probleemgedrag verdiepen middels het internet en FB. Ik had de spraakmakende FB groep De Sociale Vechthond nu Sociale Honden opgericht een groep met als hoofdonderwerp probleemgedrag. Hierdoor ben ik met heel veel gediplomeerde gedragstherapeuten (GT) en gedragservaringsdeskundigen (GDs) in contact gekomen een aantal daarvan deelden hun kennis en gaven ook advies in mijn FB groep. Ook heb ik hierdoor een aantal GTs en GDs persoonlijk kunnen bezoeken om van gedachte te wisselen en naar hun werkwijze te bestuderen. De website De Sociale Vechthond heb ik gemaakt om informatie te verzamelen en te delen betreffende training, opvoeding en vooral ook heropvoeding. Later is hier de FB groep Openminded Gedragsdeskundigen bij gekomen.

Hoe het met Bo en Charley is afgelopen. Tussen Bo en Charley is het nooit meer goed gekomen. Charley heb ik helaas moeten herplaatsen. Zij is naar een kennis van mij gegaan die haar de rest van haar leven een goed leven heeft gegeven. Bo had een heel naar verleden voor zij bij mij kwam. Toen ik haar 2 jaar kreeg was zij veel te mager en had veel tekort bespiering. Ze kwam bij een goede fokker vandaan maar heeft daarna opgesloten gezeten in een kennel zonder enige socialisatie en opvoeding waardoor ze een ernstig trauma had wat betreft vuurwerk en knallen. Had ik toen meteen goede hulp gevonden of de kennis en ervaring gehad die ik nu heb was ons veel ellende bespaard gebleven. Bo ben ik echt ontzettend trots op, als je bedenk wat zij allemaal heeft moeten doorstaan en hoe zij daar van terug is gekomen is echt ontzettend knap. Ze luisterde fantastisch en zocht nooit problemen. Ik kon haar overal mee naar toe nemen ook losloopvelden was geen probleem. Het was wel een echte Bulldog, als een hond problemen zocht was deze aan het juiste adres en opgeven deed ze nooit. Ook haar vuurwerk en angst voor onweer hebben wij voor het grootste gedeelte opgelost. In huis was het nauwelijks nog een probleem, buiten leverde het wel nog wat stress op. Ik heb het geluk gehad om 9 jaar het baasje van Bo te mogen zijn, we waren echt maatjes en gingen voor elkaar door het vuur. Ik heb ontzettend veel van en door haar geleerd. Video’s van Bo en Charley? Klik op Youtube

Waar is het fout gegaan? Bo had en ontzettend hoog energieniveau er zat daarbij geen rust in en daarom nam ik Charley erbij. Zij hadden meteen een goede klik en dat ging goed tot Bo loops werd. Charley wilde ontzettend veel aandacht van mij en Bo zag dat als een bedreiging en liet dat duidelijk merken. Ik zag niet in wat Charley verkeerd deed en stuurde Bo weg, achteraf een grote fout. Bo was een heel dominante hond en zag mij als haar mannetje, door Bo weg te sturen en Charley bij mij te trekken om haar te beschermen plaatste ik Charley boven Bo. Met de andere honden kom je daar misschien mee weg maar niet met een dominante en zelfverzekerde hond als Bo. Een hele domme fout met vergaande gevolgen. Ik had meer leiding moeten geven en had nooit de rangorde mogen verstoren. Ik had meer en betere leiding moeten geven en rangorde moeten respecteren. Ik had simpel gezegd niet Bo maar Charley moeten corrigeren.

Professionals die hun kennis hebben gedeeld en advies hebben gegeven in FB groep Sociale Honden (vroeger De Sociale Vechthond):

Tom van den Berkhof, Maaike Oosterhuis, Arvid van Putten, Marieke van der Lee, Jolien Schat, Ron Heemskerk, Simon van der Gaag, Marina van Dijk, Karin van Veen, Martin van der Varst, Marten Haagsma, Bert van Straten, Martin en Sacha Gaus, Rob van Loorbeek, Nanine Goossens, Willem Teunissen, Myrthe Suring, Jan de Jong, Frank Huybregts, Rens van Heesen Dogrehab Ron, Mike Babic, leon Scholten, Dieneke Diendogs, Amos van den Berg, Mike Goedhart en Kenneth de Roose.

Professionals waar ik voor hulp ben geweest:

 • nummer 1) helaas vond deze zichzelf nog te onervaren, wij hadden moeten doorgaan.
 • 2 en 3) 2 ervaren GTs (Bulldogexpert en Docent gedragstherapeuten) en eigenaar van een goede school werd ik geweigerd. Dit overkomt vele eigenaren omdat de school of GT bang is dat hun goede naam wordt beschadigd als het niet lukt of achteraf fout gaat.
 • 4) mijn hond had de eerste sessie haar hulphond te pakken en 2de sessie bijna weer
 • 5 en 6) 2collega’s in begin geholpen later verpest. Bo viel naar alles op 4 poten uit en durfde de auto niet meer in
 • 7) na 6 jaar hulp aangeboden voor puntjes op de I. ”kijk eens” methode  werkte niet maar veroorzaakte agressie. Ik kreeg helaas te horen dat verder gaan geen zin had.
 • 8) half jaar voor overlijden spectaculair resultaat dankzij roedeltherapie bij dagopvang de hondenbus. Deze dagopvang kwam ik daarvoor al regelmatig en zelfs 3 uur op de groep mogen passen. Dagelijks liepen daar meer dan 50 honden op een groot veld. Alle soorten en maten honden waren welkom. Wat mij opviel is hoe relaxed de honden daar zijn. Volgens diverse eigenaren was het gedrag van hun honden ook buiten de opvang verbeterd.

Overige professionals waar ik veel van heb geleerd:

Door mijn zoektocht naar hulp en informatie wat betreft gedragsproblemen heb ik niet alleen met de bovenstaande gedragsdeskundigen contact gehad, via het internet en de telefoon heb ik met heel veel meer deskundigen contact gehad. Behalve de 8 professionals die ik hierboven benoem heb ik nog 10 deskundigen persoonlijk bezocht om van hun kennis en ervaring te leren en vooral ook waarom zij verschillen in aanpak en wat de motivatie daarachter is. Vooral dit laatste zouden meer mensen moeten doen in plaats van te bekritiseren. Ik ben bij gediplomeerde die positief trainen maar ook bij die gebalanceerd trainen. Ik ben bij  professionals die gebalanceerd trainen een paar daarvan hadden ontzettend veel theoretische kennis. Ik ben zelfs bij 2 trainers die volgens de Dominantie Theorie trainen geweest. Hierdoor heb ik ook geleerd wat de voor- en nadelen in praktijk zijn van de volgende hulpmiddelen: e-collar, shockcollar, slipketting, sliplijn, korte, lange en flexlijn, clicker, fluitje en voertjes om te belonen.

 • Een zéér leerzame privé chat over de gezondheid en karakter van de American Staffordshire Terrier met de  vice-voorzitter van de ASTCH en fokker Roelof Nuberg.
 • Diverse gesprekken met Ir. van Herwijnen directeur Hondenbescherming
 • Asiels en stichtingen die (buitenlandse) honden herplaatsen gesproken

Cursus en opleiding:

 • Omgang met agressie bij honden: 3 daagse cursus van Werkgroep Hulp in beslag genomen honden
 • Kynologisch Instructeur bij de Martin Gaus Academie Deel 1 en 2

Boeken:

 • Je hond de Baas – Arvid van Putten
 • Superhonden – Jane Killion
 • Een koud kunstje – Willem Theunissen (gratis te downloaden e-book)
 • Hondentaal is lichaamstaal – Martin Gaus
 • Nog beter omgaan met je hond – Martin Gaus
 • Cesar, de leider van het roedel – Cesar Milan
 • Een click met je hond – Jolien Schat

Internet

Hondenbezitters:

Ook hier veel van geleerd want ik denk dat iedereen van een ander kan leren, van iemands fouten en zelfs van de haters van die eigenaren die mijn mening delen liefkozend ”roze brillen dragers” noemen.

Helaas trok het succes van deze groep ook vele eigenaren van HR honden aan die het niet eens waren met de stelling dat vechthonden die goed gesocialiseerd en opgevoed worden sociale honden kunnen zijn. Deze mensen spraken achter de schermen af om massaal eigenaren van sociale honden en gedragsdeskundigen te beledigen en te beschuldigen van onwetendheid van ”hun” rassen. Sommige gingen nog een stuk verder door ernstige tot zelfs doodsbedreigingen te plaatsen aan het adres van diverse leden, professionals en beheer.

Opvallend is dat de honden van deze toetsenbordhelden op een uitzondering na een agressieprobleem hebben. Volgens deze groep ligt dat niet aan de socialisatie en opvoeding maar is agressie geen probleemgedrag maar een raseigenschap. De agressieve en asociale manier waarop zij communiceren met mensen die soms al meer dan 25 jaar probleemloze honden hebben en met deskundigen die talloze eigenaren en hun honden hebben geholpen doet vermoeden dat er bij hun eigen opvoeding ook al het een en ander is misgegaan. Honden spiegelen aan hun baasje, wellicht verklaard dat ook waarom hun honden agressief zijn?

Helaas hebben de acties van die groep er toe geleid dat het informatieve karakter van FB groep Sociale Honden voor een groot gedeelte verloren is gegaan. Voor hondenprofessionals ben ik daarom de FB groep Open Minded Gedragsdeskundigen begonnen.  Ook heb ik helaas  de naam De Sociale ”Vecht”hond in ‘Sociale honden’ moeten veranderen.

Eigenaren van HRhonden verschillen op 1 belangrijk punt van mening.

 1. Groep 1 is van mening dat agressie naar soortgenoten een raseigenschap is omdat ”vecht”honden daar nu eenmaal voor gefokt zijn en ze daarom altijd aangelijnd moeten worden. Opvoeding en socialisatie hebben daar geen invloed op. Deze groep geeft groep 2 de schuld van de vele ongelukken en noemt die roze brildragers.
 2. Groep 2 is van mening dat goede socialisatie en opvoedingagressie noodzakelijk zijn om agressie te voorkomen. Zij zien ze niet als vechthonden maar als gewone honden.

Om een beter beeld te krijgen wat nu de oorzaak is van deze ongelukken heb ik ruim 2 jaar lang incidenten uit de media bestudeerd door zoveel mogelijk achtergrond informatie te verzamelen.

 • de loslopers waren al bij eerdere incidenten betrokken geweest.
 • de meeste eigenaren stonden al bekend als asociaal in hun omgeving.
 • ook waren er een aantal bekend bij de politie
 • slecht 1 eigenaar van de HRH heeft geprobeerd het gevecht te beëindigen, de overige keken toe of renden weg.
 • vaak waren het losgebroken of ontsnapte honden die normaal nooit loslopen.
 • verhoudingsgewijs waren er heel veel herplaatsers bij betrokken.
 • In 1 op de 3 gevallen was de tegenstander/slachtoffer van de HRH een Chihuahua, Teckel of Jack Russel bij betrokken. Volgens onderzoek de 3 agressiefste rassen wat het aannemelijk maakt dat in een aantal gevallen zij de aanstichter waren.
 • Bij incidenten uit de media was er niet 1 keer een hond van een roze brildrager bij betrokken. Dat betekend overigens niet dat die er nooit bij betrokken zijn maar waarschijnlijk het gevolg van dat die eigenaren hun verantwoording hebben genomen en het zo netjes mogelijk hebben afgehandeld in plaats van weg te rennen of een vals adres te geven.

2014

 • 3 febr.-11 bouviers en labradors ontsnappen bij fokker, meisje raakt zwaar
  gewond.
 • 15 april.- Schijndel. 2 meisjes zwaargewond. honden waren losgebroken uit bench, al eerder waren honden weggehaald. Gezin was bekend bij politie en kinderbescherming. Moeder was drugs en drankverslaafde.
 • 23 juni.-Heerhugowaard- Labrador Lady ernstig verwond. Pitbull losgebroken uit tuig.   17jaar oude eigenaresse komt uit ontspoord gezin. Hond werd uitlaten door 15 jarige oppas en was niet op de hoogte van muilkorfplicht.
 • 15 sept.-Maassluis. Meisje in flat gewond door zeer agressieve pitbull die al 2 x eerder een bijtincident met een jongentje en een  hond had. Pitbull was kort aangelijnd + snuitje tijdens aanval. Volgens
  moeder van slachtoffer waren de honden slecht opgevoed door eigenaresse.
 • 6 dec.- Bilzen. Twee losgebroken pitbulls bijten Maltezer dood .
 • 16 dec.- Katwijk- 6 loslopers APBTs en Amstaffs verscheuren labrador ondanks aanlijn en muilkorfplicht door eerdere incidenten waarvan 1 fataal voor hond. Eigenaar  bekende van politie.
 • 10 nov.- Julianadorp Chihuahua doodgebeten door losgebroken pitbull.
 • 11 nov.-Den Helder Yorkshire Terrier doodgebeten door loslopende Pitbull zonder eigenaar
 • 23 nov. Tilburg -Meisje gebeten door pitbull losloper eigenaresse loopt gewoon door.
 • 30 dec. -België Blindengeleide hond zwaar gewond. Stafford en Bully waren door defect in omheining ontsnapt.
  2015
 • 17jan. 2 ontsnapte rottweilers bijten Jack Russel dood na deur te hebben opengemaakt.
 • 24 jan Zwijndrecht losloper Bullmastiff bijt JR dood eigenaar zegt sorry en vlucht met auto.
 • 2 febr. -Lieshout. Teckel zwaar verwond door verwaarloosde pitbull.  Bazin van teckel wist haar hond te redden Pitbull bekend om agressie verleden. Eigenaar niet geholpen of afwezig
 • 15 febr.-Hoogezand Bordeauxdog losloper of losgebroken bijt teckel dood. Eigenaar ongeveer 25jaar vlucht.
 • 20 febr. Den Haag 2 pitbulls bijten Teckel dood. Eigenaar niet aanwezig bij ongeluk en moest honden afstaan.
 • 24 febr. -pitbull met tuig losgebroken bijt teckel en eigenaresse Jose. Bazin stafford staat bekend als asociaal en durven haar niet aan te spreken.
 • 27 febr.-Hunter 3Loslopende pitbulls ondanks eerder bijtincident. Asociale eigenaar bij politie bekend
 • 07 maart.- pitbull ontsnapt uit tuin.
 • 09 maart -Pitbull tuig gebroken losgebroken en doodgestoken, het boomertje overleeft aanval niet.          (Informatie van latere data is opgeslagen en niet verwerkt in dit overzicht)

Kritiek op deze informatieve groep en site

Helaas stuit ik regelmatig op informatie om deze groep en site in diskrediet te brengen.

Deze groep zou:

 •   alle honden los willen gooien. Dit zou zeer onverantwoord zijn. Alleen daar waar toegestaan en sociale honden met verantwoorde eigenaren zouden naar mijn mening los mogen lopen. Meer informatie hierover vind u op de site.
 • erfelijkheid en genetische eigenschappen ontkennen: Rassen zijn gekruist om specifieke eigenschappen aan te scherpen. Het is echter niet zo dat deze niet beïnvloed kunnen worden. Ziekte, stress, opvoeding, omgeving, fokker, bloedlijnen, leeftijd verlaten nest, eigenaar, invloed van media zijn een aantal zaken die hier invloed op kunnen
 • mensen met een andere mening verwijderen:Dit is absoluut niet waar, niemand wordt om zijn mening verwijderd. Wat wel een reden voor verwijdering is is ongepast of respectloos gedrag. Meer informatie hierover vind u in het reglement