Waarom corrigeren niet (altijd) werkt

Arvid van Putten hondencoach

Waarom corrigeren niet (altijd) werkt.

Arvid van Putten

312652040-01202759-300x199Een man en vrouw hebben een eerste date. De man komt bij de vrouw thuis en ze staan in een klein kamertje, van 2 bij 3 meter. De vrouw is bang van spinnen, zelfs de allerkleinste. Helaas voor haar zit er een 15 cm grote spin met van die harige poten op de muur. Ze vraagt lichtjes opgelaten aan de man om de spin weg te halen. Als antwoord zegt hij dat ze normaal moet doen (corrigeren). De vrouw wordt zenuwachtiger en vraagt nog een keer of hij de spin weg wil halen, waarop hij natuurlijk zegt dat ze normaal moet doen. Dit gaat nog even door en zij wordt steeds angstiger. Ondertussen doet hij de deur op slot en steekt de sleutel in zijn zak terwijl hij haar blijft corrigeren.

Ze pratenĀ het uit en gaan die avond stappen in een stad. Per ongeluk komen ze in een donker steegje terecht, maar besluiten door te lopen. Halverwege lopenĀ ongure mannen ze tegemoet. Denk je dat de vrouw de man nog vertrouwd?

Als je een hond hebt die uit onzekerheid uitvalt naar andere honden, dan werkt corrigeren vaak averechts. De hond zal je nog minder vertrouwen en het de volgende keer weer net zo hard inzetten. Misschien nog wel heftiger. Vaak hoor ik dat mensen hun hond corrigeren of zelfs naar de grond toe werken. Beter is het om bijvoorbeeld een wandeling te gaan maken waarbij de honden aan de riem niet bij elkaar kunnen komen. Zo kan je hond zelf ervaren dat de andere hond misschien helemaal niet zo eng was als hij dacht.

Waarom corrigeren niet (altijd) werkt

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.